404 Page Not Found Error

Ralat 404 adalah kod status HTTP yang bermaksud bahawa halaman yang anda cuba capai di tapak web tidak dapat ditemui pada pelayan mereka. Secara teknikal, ralat menunjukkan bahawa pelayan itu sendiri bekerja dan berfungsi tetapo halaman tertentu menunjukkan ralat tidak.

Ralat 404 muncul apabila anda cuba mencapai halaman dan pelayar anda tidak dapat mencarinya. Bergantung pada pelayar yang anda gunakan, mesej boleh berbeza-beza. Sebagai contoh dengan Firefox, memberikan anda ralat “404 Not Found”. Chrome, menunjukkan kepada anda mesej “404. That’s an error.”

Punca WordPress 404 Page Not Found Error

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kesilapan WordPress 404. Ini termasuk:

  • URL Silap – Kadang-kadang, kesilapan semudah huruf tambahan yang ditaip dalam URL halaman.
  • Masalah Caching –  Kadang-kadang, pelayar anda mungkin cache halaman yang anda cuba akses tidak dijumpai, jadi anda akan terus melihat ralat 404 walaupun laman web anda berfungsi dan tiada masalah untuk orang lain.
  • Masalah seting Domain Name Server (DNS) – Domain anda mungkin belum siap di dalam DNS yang anda gunakan, jadi anda melihat ralat apabila anda cuba mengakses salah satu halaman tapak anda.
  • Isu keserasian WordPress – Masa lain, masalah dengan plugin atau tema boleh menjejaskan cara WordPress menjana URL dan permalink untuk laman web anda.

Baiki WordPress 404 Page Not Found Error

Ralat 404 bukannya sebab untuk diraikan. Pelawat laman web tidak akan menemui kandungan yang mereka cari. Dalam banyak kes, penyelesaian kepada kesilapan asal mudah dijumpai dan pelawat boleh dengan cepat diarahkan ke laman web yang mereka cari pada asalnya. Jadi bagaimana sebenarnya anda boleh mencapai pembaikan ralat 404?

1. Set Semula WordPress Permalinks

Punca-punca yang paling biasa ralat WordPress 404 adalah masalah dengan cara WordPress menjana permalink anda. Seperti yang anda ketahui, WordPress menyediakan anda dengan beberapa pilihan untuk memformat siaran dan pautan halaman anda. Perkara pertama yang anda mahu lakukan apabila anda menghadapi ralat 404 pada siaran WordPress adalah untuk menetapkan semula permalink anda.

Anda boleh masuk ke WordPress anda, mulakan dengan menavigasi ke tab ” Settings > Permalinks” anda. Sebaik sahaja anda masuk, anda perlu mengambil perhatian struktur mana yang digunakan oleh laman web anda buat masa ini. Anda perlu mengubahnya buat sementara waktu untuk menetapkan semula seting permalink WordPress dan anda perlu mengubahnya semula kemudian.

Buat masa ini, pilih pilihan “Plain” di bawah “Common Settings”, dan klik pada butang “Save” di bahagian bawah halaman. Laman ini akan dimuatkan semula. Kemudian anda boleh teruskan dan pilih jenis permalink terdahulu anda, dan simpan perubahan anda sekali lagi. Itu sahaja yang diperlukan untuk menetapkan semula struktur permalink WordPress anda.

Sekarang, teruskan dan cuba layari laman web anda untuk melihat halaman akan kembali dengan ralat WordPress 404.

2. Set Semula WordPress .htaccess

Apabila anda membuat perubahan pada struktur permalink WordPress anda dan masih anda mendapat ralat WordPress 404 Halaman Tidak Dijumpai. Sekarang, anda perlu mengedit .htaccess secara manual.

Jadi sekarang, akses laman web anda melalui FTP dan menavigasi ke folder WordPress anda. Ini adalah direktori yang mengandungi pemasangan WordPress anda, dan ia biasanya terletak dalam folder yang dipanggil public_html atau www, atau dinamakan sempena laman web anda:

Buka folder itu sekarang, dan cari fail .htaccess namakan fail kepada nama lain kemudian cipta fail .htaccess baru. Kemudian tambah kod di bawah.

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Selepas itu, cuba untuk mengakses WordPress lagi, ralat 404 haruslah hilang.

3. Nyahaktifkan Tema dan Plugin WordPress

Kadang-kadang plugin dan tema anda boleh menjejaskan struktur URL WordPress anda, bergantung pada seting mereka. Jika anda mencuba satu atau kedua-dua kaedah sebelumnya dan ralat WordPress 404 masih wujud, melumpuhkan tema dan pemalam anda adalah peluang terbaik anda.

Pergi ke wordpress anda kemudian pergi ke tab “Plugin > All Plugin” dan ikut proses ini untuk setiap plugin anda:

  1. Klik pada butang “Deactivate di bawah nama plugin.
  2. Semak tapak anda, sama ada ralat 404 masih wujud.
  3. Jika ralat masih ada, aktifkan semula plugin yang anda nyahaktifkan.
  4. Cubalah plugin seterusnya dalam senarai, dan ulangi proses.

If you’ve checked all your plugins and none of them is to blame, you’ll also want to make sure your active theme isn’t behind the 404 error. Go to your “Themes” tab and switch your active theme to others. Now, check to see if the WordPress 404 error is gone.

Jika anda telah menyemak semua plugin anda dan tiada satu pun daripada mereka adalah puncanya, anda juga akan mahu memastikan tema aktif anda menyebabkan ralat 404. Pergi ke tab “Themes” anda dan tukar tema aktif anda kepada tema lain. Sekarang, semak untuk melihat sama ada ralat WordPress 404 hilang.

Sila hubungi kami jika langkah-langkah di atas gagal.

You may also like...