Bagaimana Untuk Mempercepatkan Laman WordPress Yang Lambat

Berapa lamakah masa yang diambil untuk laman WordPress anda dapat dilihat? Pernahkah anda menyemaknya menggunakan alat kelajuan? Kelajuan untuk melihat laman web WordPress anda mempunyai kesan yang besar pada kadar “bounce” atau berapa ramai pelawat yang mengklik sebelum melihat kandungan laman web anda. Maklumlah bagi laman WordPress, kelajuan yang lambat adalah masalah yang amat besar. Ini bermakna anda akan kehilangan pelanggan dan itu juga bermakna anda kehilangan perniagaan.

Adakah anda benar-benar mahu mempercepatkan laman WordPress anda? Halaman yang pantas meningkatkan pengalaman pengguna, meningkatkan paparan halaman anda dan membantu dengan SEO anda. Saya akan cuba menjelaskan kenapa kelajuan adalah sangat penting, apa yang melambatkan laman WordPress anda dan langkah-langkah bagaimana untuk mempercepatkan laman WordPress yang lambat. Supaya anda boleh mengambil langkah-langkah ini untuk meningkatkan kelajuan WordPress anda dengan cekap.

Terdapat banyak kerja penyelesaian yang boleh anda lakukan untuk mempercepatkan laman WordPress anda dan anda mungkin melibatkan beberapa hari. Walau bagaimanapun, isu-isu utama WordPress anda lambat biasanya disebabkan oleh hosting web berkualiti rendah atau masalah berkaitan hosting. Jadi tempat pertama yang perlu anda mulakan dengan memeriksa dengan pembekal hosting anda.

Untuk memudahkan semua, saya telah menyenaraikannya untuk membantu anda melayari panduan saya tentang cara bagaimana untuk mempercepatkan laman WordPress yang lambat.

Bagaimana Untuk Mempercepatkan Laman WordPress yang lambat

 1. Semak Kelajuan Laman WordPress
 2. Sebab-sebabnya Laman WordPress Lambat
 3. Pakailah WordPress Hosting yang baik
 4. Pasanglah WordPress Caching Plugin
 5. Optimumkan dan Memampatkan Imej
 6. Pastikan Laman WordPress Anda Dikemas kini
 7. Optimumkan Proses Latar Belakang
 8. Gunakan Content Delivery Network (CDN)
 9. Jangan Muat Naik Fail Audio/Video ke WordPress
 10. Gunakan protokol HTTPS
 11. Gunakan PHP versi 7
 12. Menyahaktifkan dan memadamkan plugin yang tidak perlu
 13. Optimumkan Pangkalan Data WordPress

1# Semak Kelajuan Laman WordPress

Pertama, anda mesti menguji kelajuan laman WordPress anda untuk melihat catatan masa yang perlu untuk memuatkan laman anda. Anda kerap melawat laman web anda jadi komputer anda telah memyimpan cached laman anda. Ini bermakna ia tidak perlu memuat turun segala-galanya setiap kali anda memasuki laman anda dan ia anda melihatnya lebih cepat daripada orang lain yang belum ke laman anda sebelum ini.

Sebaliknya, gunakan laman web seperti tools.pingdom.com atau GTMetrix.com untuk mendapatkan ujian kelajuan. Ini akan memberitahu kita masa yang perlu untuk memuatkan laman anda dan fail mana yang sedang dimuatkan serta apa saiznya. Dan ia memberi anda laporan penuh laman yang dimuatkan, apa yang berfungsi, dan halaman yang lambat.

Masa yang terbaik adalah dalam 2 saat. Walau bagaimanapun, lebih cepat anda boleh catatkan, ianya adalah lebih baik. Beberapa mili saat pun dapat membantu anda, jika dapat kurangkan beberapa saat lagi lebih baik untuk anda. Jangan kisah dengan skor yang mereka sediakan atau nilai laman web anda, teruskan menyasarkan masa memuatkan 2 saat atau kurang.

2# Sebab-sebabnya Laman WordPress Lambat

Laporan ujian kelajuan anda akan mengandungi beberapa cadangan. Dengan memahami apa yang menyebabkan masa yang diambil perlahan atau tindak balas yang lambat, ia pasti dapat membantu anda, jadi ambillah panduan yang berkenaan untuk membetulkannya.

belajarilah apa yang melambatkan laman WordPress anda, sebab ianya kunci utama untuk meningkatkan prestasi dan boleh membawa keputusan yang lebih baik untuk janka masa panjang.

Sebab-sebab utama yang menjadikan laman WordPress perlahan adalah:

 • Web Hosting : Hosting yang tidak berkualiti serta tidak sepadan dengan keperluan anda atau lalu lintas web yang terlalu sesak bagi anda.
 • WordPress Caching : Tiada plugin caching atau caching yang dipasang, maka ia akan membebankan pelayan anda dengan itu menyebabkan laman WordPress anda lambat.
 • Saiz halaman : Tiada pemampatan imej atau pengoptimuman imej yang telah dilakukan siap sedia.
 • Versi PHP lama: Versi PHP yang anda gunakan sudah ketinggalan zaman atau lapuk.
 • Plugin lama: Anda mempunyai plugin yang amat lapuk dengan kod yang lama, maka ia boleh melambatkan laman WordPress anda.
 • HTTPS : Tidak menggunakan HTTPS atau dapat manfaat protokol HTTP2.
 • CDN : Laman web yang mempunyai trafik yang tinggi adalah terbaik untuk menggunakan Content Delivery Network (CDN) untuk mengurangkan beban pada hosting dan pelayan.

3# Pakailah WordPress Hosting yang baik

Perkhidmatan hosting WordPress anda memainkan peranan yang amat penting. Pada “shared hosting” , anda berkongsi segala sumber pelayan dengan banyak pelanggan yang lain. Hosting berjenis “shared” membuat wang dengan mengisi 10,000 laman web pada satu pelayan yang sama, ia akan menyebabkan pelayan bertindak lambat dan tidak stabil. Ini bermakna bahawa jika laman web jiran anda mempunyai kuantiti trafik yang tinggi, maka ia boleh memberi kesan perlahan yang amat ketara kepada keseluruhan prestasi pelayan.

Sebaliknya, menggunakan perkhidmatan “managed WordPress hosting” yang dapat memberikan anda konfigurasi pelayan yang paling dioptimumkan untuk menjalankan kegiatan seharian WordPress. “Managed WordPress hosting” seperti kami juga menawarkan sandaran automatik, kemas kini WordPress automatik, dan konfigurasi keselamatan yang lebih canggih untuk melindungi laman web anda.

Dan pastikan anda mencari host atau pelayan untuk laman web anda di negara di mana pelawat atau pelanggan anda. Sebagai contoh, anda berniaga terutamanya di Malaysia, pelawat dan pelanggan anda juga berasal dari Malaysia. Jadi adalah baiknya anda mendapatkan host di Malaysia dan bukannya AS, sebab host di AS akan menyebabkan laman anda perlahan.

Sesetengah orang menasihat anda bahawa jika anda mahu laman web berteknologi terbaru dan berkualiti tinggi anda harus mendapatkan VPS hosting, tetapi ini tidak semestinya idea yang baik. Ya, VPS mempunyai lebih banyak kuasa daripada hosting biasa. Tetapi, saya ingin maklumkan konfigurasi pelayan jauh lebih penting juga. Jikalau anda seorang pakar pelayan, anda tidak akan mempunyai kemahiran atau pengetahuan untuk mengoptimumkan pelayan VPS anda berbanding pembekal “Managed WordPress hosting”.

Ini adalah salah satu sebab mengapa anda perlu mendapatkan pelan “Managed WordPress hosting” yang diuruskan kami, anda mendapat kuasa pelayan berdedikasi dengan konfigurasi yang dibina dan dioptimumkan untuk kelajuan.

4# Pasanglah WordPress Caching Plugin

Memasang plugin caching WordPress adalah salah satu petua kekal yang paling berkesan. Apa yang akan dilakukan olehnya setiap kali pengunjung melawatnya? Ia akan menjana halaman akan beberapa langkah:

 • Memuatkan kandungan dari pangkalan data
 • Menjana kod untuk tema, plugin, skrip, dan segala-galanya
 • Ambil semua imej, audio, dan fail media lain
 • Menghantar kesemua kandungan halaman kepada pelawat

Plugin caching membuat versi cached setiap halaman di laman WordPress yang serupa dengan google cached. Dengan plugin caching WordPress tidak perlu melakukan semua kerja menjana halaman. Apabila pelawat menlayari halaman, versi cached akan dihantar kepada mereka. Ini menjimatkan masa serta menyenangkan kuasa pemprosesan pada pelayan.

Itulah sebabnya kami mengesyorkan setiap wordPress laman web menggunakan plugin caching. Caching boleh mempercepatkan laman WordPress anda dari 2x hingga 5x lebih pantas. Terdapat banyak plugin cache WordPress yang baik, seperti WP RocketW3 Total CacheWP Super Cache dan banyak lagi.

Jangan pasang atau gunakan dua plugin caching yang berlainan bersama-sama, ia akan menjadi isu untuk anda dan pastikan sebelum anda bereksperimen dengan plugin caching buatlah sandaran atuapun backup dahulu. Sesetengah kes seperti plugin caching tidak serasi dengan plugin lain atau tema yang tertentu, akan menyebabkan masalah kepada laman WordPress anda. Jika keadaan itu berlaku, anda perlu pulihkan seting dahulu.

5# Optimumkan dan Memampatkan Imej

Imej yang tidak dioptimumkan dan ianya digunakan di web akan melambatkan masa memuat halaman. Telefon pintar yang paling asas mengambil gambar dengan resolusi yang jauh lebih tinggi daripada untuk kelihatan baik di laman web. Jika anda memuat naik imej tersebut ke laman web anda tanpa mengoptimumkannya terlebih dahulu, mereka akan mengambil masa yang lebih lama untuk dimuatkan. Sebaliknya, anda harus menggunakan plugin pengoptimuman imej untuk WordPress atau menggunakan aplikasi penyuntingan foto pada PC anda untuk mengoptimumkan imej sebelum anda memuat naikkannya.

Optimumkan imej di laman web anda tanpa kesan kualiti yang ketara dengan “smush” dan ia adalah plugin percuma tetapi versi berbayar mempunyai lebih banyak ciri-ciri. Selalunya imej boleh dimampatkan sebanyak 20 hingga 50%, dengan mudah smempercepatkan antara 1 hingga 2 saat masa halaman. Biasanya saya hanya menggunakan dua format imej iaitu “jpg” dan “png”.

Sebenarnya, format imej “png” tidak dimampatkan. Apabila anda memampatkan imej, ia kehilangan beberapa maklumat, jadi imej yang tidak dimampatkan akan lebih berkualiti dengan lebih terperinci. Keburukannya ialah saiz fail yang lebih besar, jadi ia mengambil masa yang lebih lama untuk dimuatkan. Sebaliknya, “jpg” adalah format fail mampat yang sedikit mengurangkan kualiti imej, tetapi ia jauh lebih kecil saiznya.

Apa yang akan saya lakukan ialah, saya akan menggunakan Program Manipulasi Imej “GIMP GNU” untuk mengedit dan memampatkannya kemudian simpan sebagai “jpg” sebelum memuat naik imej ke laman WordPress saya. Kemudian biarkan “smush” memampatkan imej-imej itu lebih kecil lagi dalam beban pesanan dengan lebih cepat.

Terdapat cara baru dengan teknologi terbaru yang boleh mengurangkan lebih banyak lagi, format imej baru untuk Web. “WebP” adalah format imej moden yang menyediakan pemampatan unggul tanpa kekurangan kualiti dan kerugian untuk imej di web. Menggunakan WebP, webmaster dan pembangun web boleh mencipta imej yang lebih kecil dan kaya yang menjadikan web lebih cepat. Anda boleh cuba plugin WordPress ini dipanggil “webp express

6# Pastikan Laman WordPress Anda Dikemas kini

WordPress kerap dikemas kini dan tidak berbeza daripada aplikasi lain yang anda jalankan pada telefon pintar anda dan ia akan dikemas kini dengan kerap untuk menambah ciri, membetulkan kelemahan keselamatan dan meningkatkan prestasi. Begitu juga dengan plugin dan tema yang telah anda pasang di laman WordPress anda.

Memastikan segala-galanya dikemas kini akan membantu laman web anda berjalan lancar, serta menjadikannya lebih selamat. Anda bertanggungjawab untuk memastikan laman WordPress, tema dan plugin anda dikemas kini dengan versi terkini. Tidak berbuat demikian boleh membuat laman web anda lambat, tidak boleh dipercayai dan membuat anda terdedah kepada ancaman keselamatan.

7# Optimumkan Proses Latar Belakang

Proses latar belakang di WordPress biasanya dijadualkan dan berjalan di latar belakang. Plugin backup yang menjalankan tugas sandaran, kerja cron untuk menerbitkan artikel baru dan kemas kini berjadual adalah beberapa contoh tugas latar belakang yang dijalankan di tapak WordPress.

Tugas seperti kerja cron untuk artikel dan kemas kini yang dijadualkan mempunyai kesan yang minimum terhadap prestasi laman web. Walau bagaimanapun, proses latar belakang lain seperti plugin backup dan enjin carian yang merangkak berlebihan pasti melambatkan laman web.

Untuk backup, anda perlu memastikan bahawa ia hanya akan bertugaskan semasa masa trafik yang rendah di laman web anda. Anda juga mungkin perlu menggunakan pilihan backup panel hosting anda untuk membuat sandaran dan bukannya plugin backup WordPress. Enjin carian yang merangkak dengan kerap akan menyebabkan laman web anda lambat. Anda perlu mengawasi laporan merangkak anda dalam konsol Carian Enjin tertentu.

8# Gunakan Content Delivery Network (CDN)

Rangkaian “content delivery network” (CDN) adalah rangkaian pelayan yang terletak di bahagian-bahagian yang berbeza di seluruh dunia di mana anda boleh host sebahagian tertentu laman web anda. Mereka paling berkesan untuk fail yang lebih besar yang jarang berubah seperti imej dan audio.

Apabila pelawat melayari laman web anda, komponen halaman tersebut dimuatkan dari CDN dan bukan pelayan host anda. Dan kerana CDN mempunyai pelayan di seluruh dunia, ia boleh melayani fail dari lokasi yang paling dekat dengan pelawat anda, menjadikan laman web ini dimuatkan secepat mungkin untuk mereka. CDN seperti “Cloudflare” adalah percuma, jadi tidak ada alasan untuk tidak menggunakannya.

Banyak hosting mempunyai fungsi “Cloudflare” yang terbina dalamnya dengan pilihan dalam Cpanel, jadi jika anda mendapatinya bolehlah mengaktifkannya. Cloudflare mengambil alih hosting DNS anda. Terdapat dua isu yang berbeza dengan laman web yang perlahan. Sama ada laman web itu sendiri terbelah dan perlahan, atau hosting DNS dan carian DNS dari pembekal hosting adalah perlahan. Pecutan cloudflare dan ciri pengoptimuman mengurangkan saiz laman web anda, membantu ia memuat dengan lebih cepat dan membantu ia menjadikannya lebih cepat.

Cloudflare mengurangkan beban pada hos web anda dan ini bermakna bahawa laman web anda dimuatkan pada pelayan lebih dekat dengan pelawat. Ini juga bermakna bahawa kurang lantency (jarak untuk maklumat untuk berjalan) apabila seseorang memuatkan halaman web anda, secara tidak langsung menghasilkan masa yang lebih cepat. Memuatkan fail dari CDN dan memintas pelayan web anda dapat megurangkan beban pelayan hosting dari 100% ke 50%.

9# Jangan Muat Naik Fail Audio/Video ke WordPress

Anda boleh memuat naik sebarang fail audio dan video ke laman WordPress anda. Tetapi anda tidak digalakkan berbuat demikian! Hosting fail audio besar dan fail video besar akan menjadi bebanan yang besar. Hosting fail media besar juga meningkatkan saiz backup anda dengan ketara, dan menyukarkan anda untuk memulihkan WordPress.

Sebaliknya, anda boleh menggunakan perkhidmatan hosting audio dan video seperti YouTube, Vimeo, DailyMotion, SoundCloud dan lain-lain. Ataupun anda tahu bagaimana untuk memampatkan audio dan video kepada saiz yang kecil maka anda boleh berbuat demikian. Sebenarnya terdapat audio dan video editor yang boleh membuat saiz fail 40mb ke dalam saiz fail 4mb. Anda perlu bereksperimen di atasnya lebih lanjut dengan perisian editor masing-masing. Apabila saiz laman utama kurang daripada 5mb maka saya rasa anda boleh berbuat sedemikian.

10# Gunakan protokol HTTPS

Protokol HTTPS adalah sulit, menjadikannya lebih selamat. Selain daripada manfaat keselamatan, HTTPS menyokong HTTP versi 2, yang mempunyai kelebihan kelajuan berbanding HTTP 1.1. Apabila laman web anda menggunakan HTTPS, ia akan berjalan lebih cepat.

11# Gunakan PHP versi 7

WordPress kebanyakannya ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP. Ia adalah bahasa sampingan pelayan. PHP 7 yang terbaru adalah dua kali lebih cepat daripada PHP 5.6. Jadi anda mesti mengambil kesempatan sebab prestasi yang besar yang menguntungkan laman web anda.

Versi PHP akan ditunjukkan melalui pentadbir WordPress, hanya klik “tools > site health”. Jika laman web anda menggunakan versi yang lebih rendah daripada PHP 7, maka minta pembekal hosting anda mengemas kininya untuk anda. Sekiranya mereka tidak dapat berbuat demikian, maka sudah tiba masanya untuk mencari syarikat hosting WordPress yang baru.

12# Menyahaktifkan dan memadamkan plugin yang tidak perlu

Kurangkan penggunaan plugin adalah baik dari perspektif kelajuan. Lebih banyak plugin, ia akan menambah lebih Javascript dan CSS ke dalam kod anda. Jika anda tidak menggunakan plugin tertentu lagi, cubalah menyahaktifkanya dan menyingkirkannya. Adalah benar bahawa sesetengah plugin menyimpan kod di laman web anda walaupun tidak aktif, jadi jika anda tidak menggunakannya, hapuskannya sepenuhnya.

13# Optimumkan Pangkalan Data WordPress

Selepas menggunakan WordPress untuk seketika, pangkalan data anda akan mempunyai banyak jadual yang mungkin anda tidak perlukan lagi. Untuk prestasi yang lebih baik, anda boleh mengoptimumkan pangkalan data anda untuk menyingkirkan semua jadual yang tidak dipakai lagi.

Ini boleh diuruskan dengan mudah dengan plugin “WP-Optimize“. Ia membolehkan anda membersihkan pangkalan data WordPress anda dengan memadam jadual dan data yang tidak diperlukan seperti semakan, tag yang tidak digunakan, dan lain-lain. Ia juga akan mengoptimumkan struktur pangkalan data anda dengan hanya satu klik.

Kesimpulan

Jika anda masih terperangkap dalam keliruan ni selepas melaksanakan semua pilihan ini atau tidak mahu sakit kepala mengendalikan kesemuanya sendiri, kami boleh lakukan untuk anda sebagai perkhidmatan tambahan. Kami akan melakukan backup penuh laman web anda, mendiagnosis puncanya, menerangkan semuanya kepada anda dan kemudian menjalankan pemulihan dengan serta-merta. Keseluruhan proses memerlukan 3 hingga 5 hari perniagaan.

Ingat bahawa hosting anda adalah komponen paling asas untuk semua yang anda lakukan dalam talian. Kedudukan SEO dan Google anda, iklan Adwords dan Facebook anda dan semua petunjuk yang datang melalui laman web anda terikat dengan kelajuan dan pengalaman pengguna laman web anda. Lebih cepat hosting anda melakukan tugasannya, anda akan dapat lebih banyak perniagaan dalam bentuk pertanyaan, panggilan dan jualan.

You may also like...