Bagaimana untuk menukar WordPress URL

Anda mungkin ingin menukar ke nama domain baru, mengemas kini laman web anda untuk menggunakan HTTPS, berhijrah dari pelayan tempatan ke tapak server, atau memindahkan ke subdomain, anda perlu tahu cara-cara bagaimana untuk menukar URL laman WordPress.

Alamat WordPress dan alamat tapak adalah medan yang sangat penting kerana mereka merujuk alamat laman web anda di internet dan lokasi fail laman web anda.

Kami akan berkongsi empat cara-cara mudah yang berbeza untuk menukar URL laman WordPress anda langkah demi langkah.

Bagaimana untuk menukar WordPress URL melalui WordPress Dashboard

Kaedah ini adalah yang paling mudah. Jika anda boleh mengakses kawasan pentadbir WordPress, maka kami mengesyorkan anda menggunakan kaedah ini. Hanya log masuk ke laman web WordPress anda dan pergi ke “Setting > General”. Dari sini anda boleh menukar URL laman WordPress di bawah pilihan “WordPress Address” dan “‘Site Address”. Jangan lupa untuk klik pada butang “‘Save Changes” untuk menyimpan seting anda. Anda kini boleh melawat laman web anda dan pastikan bahawa semuanya berfungsi baik.

Bagaimana untuk menukar WordPress URL melalui wp-config.php

Cara kedua yang paling mudah untuk menukar WordPress URL anda adalah dalam fail wp-config .php anda. Fail wp-config.php biasanya terletak di direktori laman WordPress anda dan boleh diakses melalui FTP, SSH, atau WP-CLI.

Dalam fail wp-config.php anda, tambah kedua-dua baris di suatu tempat di atas baris yang terakhir:

define( 'WP_HOME', 'https://your_new_url.com' );
define( 'WP_SITEURL', 'https://your_new_url.com' );

Simpan wp-config anda.php fail dan tutupnya. Jika anda mahu akses kepada seting tersebut dalam papan pemuka anda sekali lagi, yang perlu anda lakukan ialah mengeluarkannya daripada fail wp-config.php anda.

Bagaimana untuk menukar WordPress URL melalui Pangkalan Data

Ini dapat dilakukan dengan phpMyAdmin. PhpMyAdmin boleh didapati di Plesk atau cPanel hosting anda. Pergi ke phpMyAdmin dan pilih pangkalan data tapak anda dari senarai di sebelah kiri. Turun ke bawah halaman sehingga anda melihat jadual “wp_options”. Sesetengah tapak mungkin mempunyai nama yang berbeza untuk ini, tetapi kebanyakan masa ia berakhir dalam “_options”.

Fail ini membolehkan anda memasukkan “siteurl” baru dan “home”. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih nilai dan memasuki url domain yang baru. Klik “Go” untuk simpan nilai tu. Ingat, pengubahsuaian ini bermakna bahawa laman web anda kini hanya boleh diakses melalui URL baru.

Bagaimana untuk menukar WordPress URL melalui wp-cli

Pilihan lain adalah dengan menggunakan WordPress Command Line Interface (WP-CLI) untuk mengakses laman web anda dan mengedit URL. Anda memerlukan akses SSH ke laman web anda (WP-CLI mesti dipasang dahulu) dan anda perlu biasa dengan proses untuk mengakses laman web anda menggunakan WP-CLI.

Perintah untuk mengedit URL anda adalah seperti berikut:

wp option update home 'https://your_new_url.com'
wp option update siteurl 'https://your_new_url.com'

Kesimpulan

You can change the settings in the WordPress admin dashboard, edit the database, or edit them in your wp-config.php file, or use WP-CLI. Try either one or two steps on how to change WordPress URL, make sure everything works and you are good to go.

Anda boleh menukar seting dalam papan pemuka pentadbir WordPress, mengedit pangkalan data, atau mengeditkan fail wp-config.php anda, ataupun menggunakan WP-CLI. Cuba sama ada satu atau dua langkah-langkah tersebut untuk menukar WordPress URL, pastikan semuanya berfungsi dan anda pun telah siap.

You may also like...