Cara Membaiki Pangkalan Data WordPress

Oleh kerana anda tahu sekarang penyebab utama masalah pangkalan data, anda akan mengemukakan soalan ini “Cara Membaiki Pangkalan Data WordPress”? Jadual pangkalan data cenderung kerap terhempas. Walau bagaimanapun, mengoptimumkan & memperbaikinya adalah penyelesaian yang berkesan di mana anda dapat membantu dalam situasi seperti ini.

Berikut adalah panduan terperinci yang mengandungi semua sebab di sebalik masalah ini, faedah melakukannya, bagaimana anda dapat menyelesaikan masalah tersebut dan Cara Memperbaiki Pangkalan Data WordPress yang rosak dan juga cara memperbaiki pangkalan data MySQL melalui phpMyAdmin.

Backup Pangkalan Data

Apa-apa sahaja langkah yang anda ambil untuk memperbaiki pangkalan data anda, anda haruslah selalu memulakannya dengan membuat sandaran dari laman web anda. Gunakan plugin sandaran seperti VaultPress, BackupBuddy, InfiniteWP, BackUpWordPress atau BackWPUp ataupun pergi ke laman hosting anda dan buatlah sandaran secara manual melalui Phpmyadmin. Hosting WordPress kami membuat sandaran laman WordPress secara automatik setiap hari, tetapi anda juga boleh mengambil sandaran manual atau meningkatkan frekuensi jika perlu.

Gunakan Plugin Pembaikan Pangkalan Data

Ketika membaiki pangkalan data WordPress, ada plugin yang dapat membantu anda

 • DBManager
 • CleanFix
 • WP-Optimize

Gunakan WP_ALLOW_REPAIR

Pilihan ini adalah untuk mengarahkan WordPress untuk menyelesaikan sebarang masalah dalam pangkalan data anda. Anda melakukannya dengan menambahkan baris dalam fail ‘wp-config.php’ anda.

Buka fail dan cari baris ini:

/* That's all, stop editing! Happy blogging. */

Tambah baris ini serta-merta di atas garisan itu:

define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, ‘true’);

Sekarang, simpan fail wp-config.php anda dan tutupnya.

Langkah seterusnya adalah untuk pergi halaman pembaikan pangkalan data. Anda akan menemui ini di http://your-site.com/wp-admin/maint/repair.php. Ini akan membawa anda ke halaman pembaikan pangkalan data. Anda mempunyai dua pilihan di sini:

 • Repair the database
 • Repair and optimize the database

Sekiranya anda memilih untuk mengoptimumkannya juga, WordPress akan berjalan melalui jadual pangkalan data anda dan mengoptimumkannya untuk menjadikan laman web anda berjalan dengan lebih cekap. Sebaik sahaja anda selesai, jangan lupa untuk mengeluarkan baris yang anda tambahkan ke fail wp-config.php anda.

Gunakan Phpmyadmin

 • Pertama sekali, anda perlu log masuk ke CPanel anda atau mana-mana panel.
 • Carilah ikon yang dipanggil ‘phpMyAdmin’ di bawah menu pangkalan data.
 • Buat pilihan pangkalan data yang anda sedang gunakan. Anda hanya perlu klik padanya ke arah menu kiri.
 • Di sebelah kanan halaman, jadual disenaraikan. Tekan “Check All” dan pilih “Repair Table” daripada menu juntai bawah.
 • Ini akan menyegar semula halaman dan anda akan mempunyai akses mudah kepada ringkasan jadual, yang telah dibaiki.
 • Sekali lagi sebelah kanan halaman, jadual disenaraikan. Tekan “Check All” dan pilih “Optimize table” daripada menu juntai bawah. Ini akan mengoptimumkannya.
 • Sekali lagi ini akan menyegar semula halaman dan anda akan mempunyai akses mudah kepada ringkasan jadual, yang telah optimum.

Gunakan WP-CLI

Jika anda menggunakan terminal ssh untuk mengakses pemasangan WordPress anda, anda boleh menggunakan WP-CLI untuk membaiki pangkalan data. Untuk melakukan ini, gunakan perintah wp db repair. Ini boleh menjadi cara terpantas untuk membaiki pangkalan data. Pergi ke folder wordpress anda dan taip di bawah.

$ wp db repair

Kesimpulan

Mempunyai masalah pangkalan data WordPress adalah amat mwnyakitkan kepala dan boleh juga dikatakan meletih. Tetapi jika anda mengikuti langkah-langkah di atas, anda sepatutnya dapat membaikinya dan mendapatkan akses sekali lagi dengan cepat.

Jimatkan masa, kos dan maksimumkan prestasi tapak dengan kami dan menghubungi kami.

You may also like...