Cara Membolehkan Google Indeks Blog WordPress

Mana-mana perniagaan yang ingin kekal di dunia moden ini mesti mempunyai kehadiran dalam talian. Itulah sebabnya sangat penting untuk memastikan laman web anda mempunyai kedudukan SEO (Search Engine Optimization) yang tinggi. Dengan menggunakan taktik SEO ia dapat meningkatkan laman web anda dalam hasil carian di Google dan enjin carian lain, mengarahkan lebih banyak trafik ke WordPress anda dan dengan itu dapat menjana lebih banyak jualan. Pelanggan saya baru-baru ini melancarkan blog WordPress baru, dan mahu menggunakan hasil carian di Google, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan.

Pemikiran pelanggan saya adalah Google memerlukan beberapa hari atau minggu untuk laman webnya dapatkan diindekkan oleh Google. Jadi dia tidak memikir banyak dan terus menulis blog baru. Hampir sebulan berlalu, dan masih tidak ada mana-mana kandungan blognya dapat diindekkan oleh Google dan enjin carian lain seperti Bing, Yahoo, Yandex dan banyak lagi. Secara teknikal, “Google Spiders” secara automatik akan merangkak ke setiap laman web baru dan kandungannya di internet. “Google Spiders” mempunyai kebijaksanaan buatan (AI) dan akan merangkak jika terdapat sebarang aktiviti di dalam talian. Tetapi tidak ada keputusan yang baik menghasil dan semua enjin carian mengabaikan blognya.

Mempunyai laman web ataupun blog dan tiada sesiapa pun yang menemui laman anda di web? Itu menjadi masalah yang besar. Ianya tidak lucu jika anda telah menulis 20 artikel dan tiada sesiapa yang membaca blog anda selain anda sendiri. Saya telah mengumpulkan beberapa petua hanya untuk anda, dan memastikan anda boleh dapat manfaat SEO serta mendapat indeks Google dan enjin carian lain.

Periksa robots.txt

Fail robots.txt mungkin mempunyai perintah yang menghalang “Google Spider” merangkak laman web anda dan memberhentikan proses indeks. Periksalah fail robots.txt dalam laman WordPress anda. Atau anda hanya boleh memadam fail itu atau menamakan fail tersebut.

Anda boleh semak tempat lain seperti dalam seting bacaan di WordPress. Pergi ke “Settings > Reading”. Pastikan bahawa “Discourage search engines from indexing this site” dalam keadaan nyahaktif. Sesetengah pembekal hosting yang memasang WordPress secara automatik akan menyahaktifkan pilihan itu semasa pemasangan, jadi terpulang kepada anda untuk menyahaktifkannya secara manual. Selepas anda menyahaktifkannya, pastikan anda klik butang Simpan.

Yang Berkaitan

Semua yang anda lakukan di laman web anda mestilah berkaitan dengan anda dan perniagaan anda. Jika anda membuat kandungan blog atau laman web tentang menjual pakaian tetapi anda menjual buah-buahan, Google tidak akan melayan kandungan dan laman web anda. Lama kelamaan anda akan kehilangan kedudukan dalam enjin carian, semua hasil kerja keras yang telah anda lakukan akan membazir.

Nama Imej

Kebanyakkan orang ramai dan juga saya sering lupa untuk menamakan imej, sering meninggalkan mereka dengan nama-nama seperti ‘screenshot_20200921’. Ini bukan sahaja kelihatan tidak produksi, ia bukan sesuatu yang seseorang akan mencari di Google dan anda akan kehilangan banyak trafik dalam talian.

Media Sosial

Cubalah pelbagai saluran media sosial dan pautkan ke laman WordPress anda, ianya akan mengarahkan lebih banyak trafik, terutamanya jika anda ada plugin WordPress yang menambah butang kongsi kandungan di laman web anda. Bukan hanya menggunakan sekadar media sosial seperti Facebook dan Twitter sahaja. Platform media sosial lain juga boleh digunakan, seperti Instagram dan Tik Tok jika anda mensasarkan anak-anak muda bergantung pada fokus perniagaan atau laman web anda.

Sijil SSL

Google mengumumkan bahawa laman web yang menggunakan HTTPS melalui HTTP adalah selamat dan akan berada pada kedudukan yang lebih tinggi sedikit. Jadi dengan mendapatkan Sijil SSL ke dalam laman WordPress anda, anda akan mendapat manfaat kepercayaan pelanggan anda yang menggunakan laman web anda terutamanya untuk perniagaan serta anda juga akan mendapat manfaat ranking Google.

Links

Pautan ke laman WordPress anda dari sumber lain. Jika sumber mempunyai jumlah trafik yang tinggi, ia boleh menambahkan lagi trafik berapa kali ganda. Kongsi alamat web anda di blog yang bereputasi atau laman web berprestasi adalah lebih dipercayai. Jangan nilai kuantiti pautan dengan kualiti laman web.

Enjin Carian

Daftar ke “Google Webmaster Tools” sekarang yang dipanggil “Search Console”. Atau log masuk dengan akaun Google anda yang sedia ada dan tambahkan laman web anda sebagai property anda di sana. Saya cadangkan menambah semua alamat URL laman web anda, contohnya, http://jonloh.com, https://jonloh.com dan http://www.jonloh.com.

Selepas menambah URL laman anda, Google akan meminta anda mengesahkan laman anda. Anda boleh memilih untuk mengesahkan laman anda menggunakan kaedah yang disyorkan, dengan memuat turun fail pengesahan HTML yang diberikan oleh Google dan kemudian memuat naiknya ke direktori asal dalam pelayan web hosting anda. Anda juga boleh memilih “Alternatemethod” jika anda suka. Dan kemudian ikut arahan Google.

Membuat Indeks

Dalam halaman “Search Console”, sekarang sudah tiba masanya untuk meminta Google mengindeks laman web anda dengan serta-merta. Untuk melakukan ini dalam “Search Console” pergi ke menu bar sebelah kiri klik pada “Crawls”, kemudian dalam sub-menu jatuh bawah klik “Fetch as Google”. Dan kemudian klik “Fetch” serta klik “Request Indexing”. Dialog baru akan timbul meminta anda memilih kaedah hantar. Pilih “Crawl this URL”. Oleh kerana Google telah mengemas kini “Search Console”, ia memudahkan anda untuk meminta pengindeksan halaman laman web anda.

Menubuhkan Sitemap

Membuat XML Sitemap, ia memberitahu enjin carian mengenai senarai halaman-halaman yang terdapat di laman web anda. Untuk melakukannya, anda hanya memasangkan plugin WordPress yang dipanggil “Google XML Sitemaps” ataupun “Yoast SEO”. Anda boleh mencari plugin ini pada halaman plugin WordPress, kemudian memasangkannya dan menyaktifkannya. Maklumlah, Yoast menjana sitemap secara automatik untuk anda.

Selepas memasang plugin, pergi ke “Search Console” lagi, kali ini pergi ke menu kiri mencari “Crawl > Sitemaps”. Dalam halaman sitemap, klik pada butang merah di sebelah kanan atas halaman “ADD/TEST SITEMAP” kemudian taiplah “sitemap.xml”, pada akhir URL.

You may also like...