Cara untuk Membetulkan Masalah Penggunaan CPU dan Ingatan WordPress

Blogging dengan platform WordPress adalah yang terbaik. WordPress mempunyai ruang fleksibel dan kreatif yang cukup besar tetapi jika anda menggunakan pelan shared hosting, ianya mungkin menjadikan masalah untuk anda. Dan laman web anda mungkin digantung kerana menyebabkan laman web lain lambat kerana kesemua laman web dalam pelan shared hosting menggunakan sumber yang sama seperti anda.

Masalah penggunaan CPU dan ingatan tinggi WordPress memandu anda gila, maka artikel ini dapat membantu anda. Apabila laman web anda menggunakan terlalu banyak sumber, ia menjadikan laman web anda perlahan untuk pelawat anda dan ia menjejaskan kedudukan carian anda. Dan anda mungkin mendapat amaran daripada pembekal hosting anda atau mereka mungkin tiba-tiba mengantungkan laman web anda tanpa amaran.

Jadi dari sini, berikutnya adalah beberapa perkara pertama yang perlu anda periksa dahulu dan ianya mungkin terdapat pelbagai sebab penggunaan CPU dan Ingatan tinggi pada WordPress anda.

Kemaskini WordPress

WordPress membolehkan anda mengemas kini dengan satu klik butang. Anda boleh melancarkan kemas kini dengan mengklik pautan dalam versi baru (jika ia berada di sana) atau dengan pergi ke skrin “Dashboard > Updates” anda. Sebaik sahaja anda berada di halaman “Update WordPress”, klik butang “Update Now” untuk memulakan proses itu. Anda tidak perlu berbuat apa-apa dan apabila ia selesai, anda telah buat yang terkini.

Kemaskini plugin dan tema

Plugin dan tema adalah yang terbaik. Mereka boleh membantu anda menambah apa sahaja yang anda mahu ke laman web anda tanpa perlu membayar pemaju. Tetapi jika anda menggunakan plugin dan tema yang berkod lapuk atau menggunakan terlalu banyak, ia boleh menjadikan laman web anda seperti neraka.

Versi yang lebih baru diketahui untuk membetulkan kesilapan yang berada dalam versi sebelumnya dan dapat membantu anda untuk jangka masa yang panjang. Amalan yang terbaik adalah untuk menggunakan versi plugin yang stabil, (versi Alpha dan Beta plugin tidak boleh dipertimbangkan)

Gunalah plugin dan tema yang perlu saja

Jika anda mempunyai plugin atau tema yang tidak diperlukan dan dipasang hanya untuk menguji mereka dan anda tidak gembira dengan mereka maka terus menyingkirkan mereka. Adakah anda benar-benar memerlukan semua plugin yang telah anda pasang di laman web anda? Apabila saya mempunyai laman WordPress pertama saya, saya mempunyai 108 plugin yang telah dipasang, tetapi selepas saya telah digantung oleh pembekal hosting saya, saya menyedari bahawa kebanyakan plugin sebenarnya tidak diperlukan, jadi saya dengan cepatnya segera melumpuhkannya dan memadamkan semua dan berakhir dengan 23 plugin. Laman web saya berjalan lebih cepat dan lebih minimalis.

Carilah plugin yang makan sumber

Menguji kelajuan laman WordPress anda, menguji laman web anda dengan tanpa plugin. Nyahdayakan plugin satu demi satu, kemudian uji laman web anda. Jika anda mendapati bahawa dengan menyahaktifkan plugin yang tertentu, laman web anda berjalan lebih baik, maka anda baru sahaja mengenal pasti plugin yang bermasalah. Cubalah anda mencari alternatif yang menawarkan ciri plugin yang sama ataupun cuba yang plugin terbaru.

Gunakan plugin caching

Plugin caching akan membantu memuatkan kandungan dengan lebih cepat. Secara umumnya, apabila seseorang melawat laman WordPress anda, pelayar mereka akan mengambil fail HTML, yang diperlukan oleh skrip PHP atau data diperlukan dari pangkalan data WordPress.

Saya akan mengesyorkan WP Super Cache. Plugin cache ni membantu mengurangkan penggunaan CPU secara drastik, cache salinan statik halaman anda, memastikan anda berada dalam had limit shared hosting.

Sesetengah plugin caching juga berfungsi dengan CDN (lihat di bawah) atau GZIP. Sesetengah plugin caching WP yang popular untuk dipertimbangkan ialah:

  • W3 Total Cache
  • WP Super Cache
  • WP Rocket
  • WP Fastest Cache

Gunakan CDN

Melakukan perkara ini menjaminkan prestasi laman web anda berjalan lebih cepat dan lancar, iaitu menggunakan content delivery network (CDN). Dengan menggunakan CDN, fail statik, terutamanya fail media, dimuatkan daripada pelayan CDN dan bukan pelayan hos anda. Dan kemungkinan, mereka mempunyai pelayan yang lebih dekat dengan pelawat anda.

Cloudflare adalah CDN yang paling terkenal, dengan 102 pusat data di seluruh dunia setakat ini. Mereka menawarkan kedua-dua versi percuma dan tiga peringkat pelan berbayar premium.

Mampatkan imej

Pemampatan imej memainkan peranan yang besar dalam kadar masa berapa cepat laman web anda dapat dimuatkan, terutamanya jika anda mempunyai banyak imej. Khasnya dalam zaman moden ini, imej resolusi yang tinggi. Malangnya, banyak plugin dan perkhidmatan yang anda dapati hari ini hanya menawarkan sebahagian kecil daripada ciri-ciri pemampatan imej secara percuma.

Smush adalah sangat mudah digunakan, tiada seting mampatan yang mengelirukan. Versi percuma smush imej dapat memampatkan sehingga 50 imej pada satu masa. Selain itu, konfigurasikan auto-smush secara automatik dan mampatkan imej juga automatik apabila imej sedang dimuat naik. Ia sangat cepat.

Jika Segala-galanya Gagal

Saya cadangkan anda mencari tema yang lebih mudah digunakan, memasang tema tersebut dan memeriksa penggunaan CPU anda, anda akan memdapati CPU akan dikurangkan. Kebanyakan tema yang dinamik mungkin bukan untuk anda, melainkan anda menggunakan pelayan VPS, Pelayan Berdedikasi atau Managed WordPress Hosting Terurus kami.

Ini mungkin kelihatan anda perlu lakukan pelbagai perkara yang banyak, tetapi jika anda melakukan mana-mana satu atau dua perkara di atas, anda mungkin akan melihat prestasi yang lebih baik dicapai untuk laman web anda. Jika anda melakukannya semua, anda mungkin mempunyai laman WordPress yang lebih cepat pada akhirnya. Jika anda masih menghadapi masalah maka mungkin sudah tiba masanya untuk bercakap dengan pelayan hos anda, kerana mereka mungkin dapat membantu anda.

You may also like...