Error Connection Timed Out

Adakah anda melihat mesej “Error Connection Timed Out” atau “ERR_CONNECTION_TIMED_OUT” dalam pelayar anda? Bukan mesej yang sangat membantu, adakah ni? Kebanyakannya Pengguna WordPress dalam shared hosting mendapat mesej ini kerana sumber yang terhad. Mesej ini menunjukkan bahawa laman WordPress anda telah mengguna lebih daripada kapasiti pelayan.

Jika anda menggunakan Cloudflare sebagai contoh, mesej adalah sama seperti di atas, tetapi dengan kod 522 yang bermaksud pelayan tidak bertindak balas untuk masa yang lama.

Kenapa WordPress ada Mesej Error Connection Timed Out?

Mesej masa sambungan kerap masalah dalam pelayan shared hosting di mana banyak laman web yang dimuat ke dalam satu pelayan. Oleh kerana terdapat bilangan akaun yang amat besar, pelayan tersebut tidak dapat mengatasinya dan kekurangan sumber yang mencukupi untuk memenuhi semua laman web. Sebab-sebab di atas, ini membebankan pelayan dan akhirnya dengan mesej sambungan tamat masa. Iaitu, laman web tidak dapat dilayari apabila pelayan tidak dapat mengendalikan.

Walau bagaimanapun, ini boleh disebabkan sama ada plugin atau tema yang rosak. Dan ia juga boleh disebabkan oleh ingatan PHP yang rendah atau kurang masa pelaksanaan dalam seting PHP. Ataupun, mungkin laman web anda telah melebihi lebar jalur maksimum yang dibenarkan.

Cara-cara Membetulkan Mesej Error Connection Timed Out?

Sekarang, mari kita membetulkan masalah dalam persekitaran shared hosting, terutamanya.

1. Meningkatkan had nilai PHP

Apabila pembekal hosting anda menggunakan CPanel atau Plesk, anda boleh meningkatkannya di bawah pilihan yang dinamakan multiphp ini editor atau php settings. Cuba tingkatkan max_execution_time, max_input_time, max_input_vars dan memory_limit seperti di bawah tangkapan skrin.

Atau anda boleh mengubah suai fail php.ini yang terletak pada direktori akar anda. Jika fail php.ini tidak wujud, anda mungkin boleh mengubahnya dalam fail .htaccess anda. Sama seperti fail php.ini, ini juga terletak dalam direktori akar anda.

2. Menyahaktifkan plugin WordPress

Satu lagi kemungkinan untuk mesej timeout WordPress adalah ketidakserasian plugin. Oleh itu, pastikan anda menyahaktifkan semua plugin anda sekaligus, dari laman admin WordPress anda. Aktifkan semula plugin anda satu persatu, sehingga anda menemui plugin mana yang menyebabkan masalah ini. Kemudian, hapuskannya, atau cari plugin alternatif.

3. Tema Lalai

Dalam kes lain, tema pun boleh menjadi masalah jika ia mempunyai terlalu banyak permintaan sebab ia tidak dikodkan dengan optimum. Ia adalah satu perkara yang mudah jika anda beralih kepada tema lain, atau hanya menggunakan tema WordPress lalai, maka, sahkan jika keadaan berfungsi dengan betul.

Jika tema WordPress lalai tidak mempunyai masalah, jadi anda perlu mencari tema lain dan menghapuskan tema yang bermasalah itu.

Kesimpulan

Mesej WordPress tamat masa berlaku kerana had memori PHP yang habis, masa pelaksanaan yang lebih rendah, tema dan plugin yang bermasalah. Ini adalah perkara-perkara yang perlu disahkan apabila anda telah menemui mesej ini dan terutamanya di WordPress.

WordPress memerlukan banyak sumber dan itulah sebabnya hosting WordPress yang dioptimumkan menjadi popular semenjak tahun-tahun kebelakangan. Sebilangan besar pelaksanaan dan permintaan PHP tidak akan berfungsi dengan persekitaran hosting klasik lagi.

You may also like...