Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function

Apabila tapak WordPress anda tidak dapat dipaparkan, anda perlu melihat ralat untuk membaikinya. Kemudian anda memerlukan ralat untuk dipaparkan dan mendayakan penyahpepijatan perkataan, dan anda akan melihat“Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function”. “Call to Undefined Function” adalah hasil daripada salah satu kes di bawah, dan anda perlu memilih yang anda fikir menyebabkan masalah, bergantung kepada keadaan anda.

Adakah anda memerlukan bantuan? Jika ya, maka anda harus membaca blog ini.

Ralat dengan plugin atau tema WordPress

Ini adalah perkara pertama yang boleh menyebabkan masalah, membaca dengan teliti dan cuba mendapatkan maklumat daripada ralat yang boleh menyebut plugin atau tema yang menyebabkannya.

jika anda telah memasang tema atau plugin, tanpa mengesahkan keserasian dengan versi WordPress, maka, anda perlu menyemak butiran sekali lagi. Dengan beribu-ribu plugin WordPress, orang memasangnya dengan cepat, dan mereka hanya melihat penarafan, nama, tetapi tidak, keserasian plugin dengan versinya.

Anda juga boleh menyahaktifkan plugin atau tema satu demi satu dan lihat sama ada masalah itu diselesaikan atau tidak, itu juga akan membantu.

Ralat dengan extension php

Ini adalah perkara kedua untuk mengesahkan. Jika dibaca dengan teliti dan perhatikan bahawa extension PHP hilang. Kemudian anda perlu memasangnya untuk menyelesaikannya.

Sebagai contoh fungsi mb_strtoupper() adalah sebahagian daripada extension PHP. Secara lalai extension “mbstring” tidak tersedia untuk php. Kita perlu memasang sambungan mbstring secara manual.

Ralat bila tukar versi php

Ini adalah perkara ketiga untuk mengesahkan. Jika anda telah menaik taraf versi php anda kepada 7.4 atau 8.1 yang terkini, dari panel kawalan hosting anda, dan dapatlah ralat, maka, anda perlulah mengubah versi php lama secara manual.

Sebab-sebab mengapa versi PHP terkini mempunyai ralat kerana plugin atau tema tidak dapat menyokongnya dan ianya tidak serasi dengannya.

WordPress plugin multisite di laman tunggal

Ini adalah satu lagi kesilapan yang boleh menyebabkan ralat fungsi yang tidak ditentukan. Pastikan anda menggunakan plugin untuk pemasangan anda. Plugin multisite tidak akan berfungsi pada pemasangan tapak tunggal dalam majoriti kes, dan sebaliknya.

Dalam kes ini, anda perlu mengesahkan butiran plugin dan halaman maklumat dan melihat sama ada anda boleh menggunakannya di laman tunggal anda atau tidak. Pada masa yang sama, pastikan anda mengemas kini WordPress anda kepada versi terkini. Itu akan menyelesaikan masalah jika ia berada dalam keserasian versi.

Bukan fungsi sedia ada

Ini berlaku kepada pembangun secara umum, tetapi jika anda telah memadamkan plugin atau tema, atau memadamkan fail, maka, anda akan melihat ralat tentang fungsi yang hilang. Kes ini memerlukan banyak debugging dan penyiasatan dalam fail WordPress.

Jadi, jika anda mendapat ralat, baca dengan teliti mesej tepat yang anda dapat, dan ikuti destinasinya atau ralat yang anda dapat. Kemudian, lihat destinasi atau fungsi yang diisytiharkan, dan lihat jika anda mempunyai ralat di sana. Semak fail “functions.php” anda dan lihat sama ada anda mempunyai fungsi yang terlepas atau tidak. Kemudian, tambahkannya secara manual atau tanya seseorang yang tahu bagaimana melakukannya.

Sila hubungi kami jika langkah-langkah di atas gagal.

You may also like...