Isu E-mel WordPress

Isu e-mel WordPress yang paling biasa yang tidak menghantar e-mel adalah bahawa pelayan hosting WordPress anda tidak dikonfigurasikan dengan betul untuk menggunakan fungsi PHPMAIL(). Walaupun hosting anda dikonfigurasikan untuk menggunakan fungsi itu, banyak pembekal perkhidmatan e-mel menggunakan pelbagai alat untuk mengelakkan spam e-mel. Dan, e-mel yang disiarkan dari WordPress laman web sering gagal, dengan e-mel tu berakhir dalam folder spam.

Ramai pengguna kami bertanya kepada kami mengapa plugin borang mereka tidak menghantar e-mel, atau mengapa mereka tidak dapat sebarang pemberitahuan WordPress. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membetulkan WordPress tidak menghantar isu e-mel, jadi laman web anda boleh menghantar e-mel lebih sempurna dan memintas folder spam.

Untuk membetulkan isu ini, kami mengesyorkan anda menggunakan SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) untuk menghantar e-mel daripada WordPress. SMTP tidak menggunakan fungsi PHPMAIL(). Sama ada anda menjalankan laman WordPress biasa atau WooCommerce, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mendapatkan e-mel dan berjalan sempurna. Sebaliknya, ia menggunakan pengesahan yang betul, yang membawa kepada kadar penghantaran e-mel yang tinggi.

Cara terbaik untuk melaksanakan SMTP dalam WordPress adalah dengan plugin WordPress seperti WP SMTP. Plugin ini mengkonfigurasi laman WordPress anda untuk menghantar e-mel menggunakan SMTP dan bukannya fungsi PHPMAIL(). Bukan sahaja ini plugin amat mudah digunakan, tetapi ia juga berfungsi dengan pembekal SMTP popular seperti Gmail, Office 365, dan lain-lain.

Untuk memulakan, inilah panduan langkah demi langkah bagaimana untuk membetulkan WordPress tidak menghantar isu e-mel menggunakan WP SMTP.

Memasang Plugin SMTP WP

Apa sahaja perkhidmatan SMTP yang anda pilih, anda perlu mempunyai plugin WP SMTP yang dipasang di laman web anda. Ini membolehkan anda menukar WordPress daripada menggunakan fungsi PHPMAIL() kepada perkhidmatan SMTP.

Pertama, pasang dan aktifkan plugin WP SMTP. Seterusnya, klik pada “Settings”->”WP SMTP” dalam halaman pertama WordPress anda untuk mengkonfigurasi seting plugin.

Anda perlu bermula dengan memasukkan nama dan alamat e-mel yang anda mahu e-mel laman web anda. Pastikan anda menggunakan alamat e-mel yang sama di sini yang akan anda gunakan untuk perkhidmatan mel SMTP anda.

Untuk tutorial ini, kami akan menyediakan SMTP menggunakan perkhidmatan gmail. Jika anda lebih suka menggunakan Microsoft Office365, kemudian taipkan e-mel dan kata laluan Ourlook anda. Dan adalah paling sesuai anda memilih SSL atau TLS dengan pengesahan smtp dibolehkan.

Untuk menyelesaikan seting WP SMTP, anda boleh mengujinya sebelum seting disimpan. Hantar e-mel ujian untuk mengesahkannya, dan kemudian kembali untuk memuktamadkan seting di WP SMTP.

You may also like...