Naik Taraf WordPress 5.5 Gagal

WordPress, baru-baru ni mengeluarkan versi terbaru 5.5. Okay, naik taraf perisian sepatutnya meningkatkan prestasi keseluruhan CMS. Walau bagaimanapun, beberapa plugin dan tema tidak berakhir dengan baik dan menyusahkan orang-orang tertentu. Beribu-ribu penerbit WordPress mengalami masalah kerana WordPress 5.5 adalah tanpa sebuah perpustakaan JavaScript dipanggil jQuery Migrate. WordPress 5.5 tidak lagi menyokong jQuery Migrate, oleh itu ia menyebabkan sekurang-kurangnya 10,000 laman-laman WordPress gagal dipamerkan. Satu lagi isu dengan bagaimana tema mengendalikannya juga menyebabkan laman-laman itu gagal selepas naik taraf ke 5.5.

Kenaikan taraf perpustakaan JavaScript hampir memecahkan kebanyakan plugin, meninggalkan pengguna WordPress dengan plugin Yoast dan juga plugin editor WordPress klasik yang rosak. JQuery Migrate adalah sebuah perpustakaan yang bertindak seperti jambatan menghubungkan kod yang lebih tua untuk berfungsi di WordPress. Dan apabila penerbit WordPress masih lagi menggunakan plugin dan tema yang lebih tua terutamanya plugin dan tema yang tidak lagi dikemaskini, isu keserasian akhirnya tidak berlaku dan itulah apa yang berlaku dengan versi WordPress terbaru 5.5.

Bagaimana untuk Membetulkan Isu JQuery Migrate

Apabila isu itu berkaitan dengan plugin yang menggunakan fail JavaScript yang terlalu lama terutamanya plugin yang tidak lagi dikemaskini lebih dari setahun, anda mungkin mempertimbangkan untuk mencari plugin lain yang lebih terkini. Plugin lama yang ketinggalan zaman ini boleh menjadi risiko keselamatan. Penyelesaian yang lebih baik adalah dengan menggunakan plugin yang baru daripada terus menggunakan plugin yang mungkin mempunyai isu keselamatan.

Kini kami telah menemui penyelesaian yang membaiki plugin dan tema anda yang tidak serasi buat sementara. Apa yang anda perlu lakukan adalah memuat turun dan memasang WordPress plugin yang dipanggil, Enable jQuery Migrate Helper. Anda boleh memuat turun Enable jQuery Migrate Helper di https://wordpress.org/plugins/enable-jquery-migrate-helper/

Syukurlah, memasang plugin Enable jQuery Migrate Helper bekesan untuk kami dan membetulkan isu-isu yang kami hadapi selepas mengemas kini ke WordPress versi 5.5 buat sementara. Walaupun pencipta tema atau plugin anda sedang mencari masalah dengan kod yang telah dirosakkan (harap-haraplah) dan cuba untuk memastikan versi semasa jQuery untuk bekesan, anda boleh mendapat manfaat daripada penyelesaian buat sementara ini. Sebaik sahaja anda memasang plugin ini, anda akan melihat amaran dalam panel WordPress anda.

Jika anda seorang pembangun plugin atau tema anda telah mengalami masalah di WordPress 5.5, anda bolehlah cuba Test jQuery Updates Test plugin. Anda boleh memuat turun WP jQuery Update Test plugin di https://wordpress.org/plugins/wp-jquery-update-test/

Dalam WordPress 5.5, imej anda dimuatkan secara AI sampai anda ingin melihatnya dengan menggunakan atribut loading HTML asli. Jika ini menjadi isu untuk anda, anda boleh menggunakan plugin ini menyahaktifkan ciri fungsi AI ini buat sementara. Anda boleh memuat turun plugin Disable Lazy Loading plugin di https://wordpress.org/plugins/disable-lazy-loading/

WordPress 5.5 Update merupakan satu kejayaan. Komuniti WordPress adalah mengagumkan mereka telah melakukan penyelidikan pada setiap masalah untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi kami semua. Terdapat beberapa isu yang berkaitan dengan kemas kini WordPress 5.5 yang mungkin telah menjejaskan beribu-ribu penerbit laman WordPress. Tetapi masalah tersebut agak mudah untuk dibaiki sebaik sahaja punca dikenal pasti.

You may also like...