Laman WordPress tidak Kemas Kini

Terdapat beberapa faktor biasa mengapa laman web WordPress anda tidak mengemaskini. Punca yang paling biasa daripada Laman WordPress tidak mengemaskini dengan segera kerana isu caching. Sebagai contoh masalah mengenai catatan blog baru yang tidak muncul di laman web WordPress anda, plugin dan tema baru tidak berkesan.

Kadang kala syarikat hosting WordPress mereka ada sistem caching sendiri yang menyimpan salinan cache sementara untuk laman anda demi memperbaiki kelajuan Laman web dan mengurangkan beban pelayan. Bagi sesetengah pula, mereka mungkin menggunakan WordPress caching plugin sendiri yang mungkin tidak dikonfigurasikan dengan betul. Kemudian, mungkin sebab isu cache pelayar anda, pelayar telah menyimpan versi cache halaman anda.

Biasanya, apabila anda membuat apa-apa perubahan kepada laman web WordPress anda versi cache akan tamat tempoh, dan anda dapat melihat perubahan anda segera. Walau bagaimanapun, kadangkala disebabkan oleh beberapa masalah konfigurasi dan ianya tidak berlaku serta-merta. Dalam kes ini, anda akan melihat versi cache lama halaman itu buat sementara waktu.

Bagaimana untuk Membetulkan Laman WordPress yang tidak Kemas Kini

Muat semula pelayar atau hapuskan cache pelayar

Ada masanya pelayar anda akan menunjukkan kepada anda satu salinan cache lama Laman web anda dan bukannya menunjukkan yang baru. Jadi, ia adalah yang terbaik untuk anda menggunakan pelayar ciri “private”. Klik “New private window” pada pelayar anda. Klik “New incognito window” dalam Google Chrome.

Walau bagaimanapun, jika itu tidak berjaya, maka langkah seterusnya adalah untuk membersihkan cache pelayar anda. Dalam Google Chrome, klik pada menu tiga titik di sudut kanan atas. Dari menu, anda perlu pergi ke “More Tools » Clear Browsing Data”.

2. Hapuskan cache WordPress laman web anda

Salah satu punca utama isu ini sebab plugin cache WordPress dikonfigurasikan dengan tidak baik. Kebanyakan pengguna menggunakan caching plugin seperti W3 total cache, WP Super cache dan sebagainya. Pada dasarnya, plugin ini mengosongkan cache apabila beberapa perubahan dibuat ke laman web anda. Walau bagaimanapun, jika plugin dikonfigurasikan dengan tidak baik, cache mungkin tidak dapat dihapuskan dan versi cache lama laman anda muncul.

Anda perlu mengosongkan semua cache. Ini boleh dilakukan dengan mudah di dalam plugin. Jika anda menggunakan W3 total cache plugin. Pergi ke seting dan klik kosongkan cache. Jika anda menggunakan WP Super cache plugin, kemudian pergi ke “Settings > WP Super Cache” Laman dan klik pada “Delete Cache” butang. Sekarang, Semua perubahan akan dapat dilihatan pada halaman anda.

Jika kaedah penyelesaian di atas tidak berkesan untuk anda, anda boleh cuba menyahaktifkan plugin cache tersebut. Ini hanya menyahaktifkan plugin. Pergi ke halaman plugin dari anak tetingkap kiri papan pemuka WordPress dan Nyahaktifkan plugin cache.

Jikalau anda tidak mempunyai plugin caching WordPress yang dipasang di laman web anda, kebanyakan syarikat hosting WordPress menggunakan sistem caching mereka sendiri. Sebagai contoh, jika anda berada di platform hosting Bluehost, maka anda akan dapat “Caching” butang dalam toolbar admin. Dan anda akan melihat pilihan untuk “Purge All” cache. Ini akan menghapuskan semua cache dari laman web anda.

Untuk menguruskan cache SiteGround; dengan memasang dan mengaktifkan plugin “SG Optimizer”. Selepas pengaktifan, anda perlu klik pada butang “Purge SG Cache” dalam toolbar admin WordPress. Ini akan mengosongkan cache SiteGround dalam laman web anda.

3. Isu CDN

CDN seperti cloudflare adalah rangkaian yang mempercepatkan kandungan laman web anda di seluruh dunia melalui pelayan Edge teragih. Apabila pengguna datang ke laman web anda, ianya akan diarahkan ke pelayan hos. Pelayan hos terletak pada kedudukan pusat. Tetapi jika trafik yang tinggi, semua pengguna masih cuba untuk mengakses pelayan hos tunggal yang sama. Ia akan menangguhkan penghantaran kandungan tersebut. Di sini, CDN membantu melalui rangkaian yang luas. Ia cache kandungan statik dan menyimpan di semua pelayan-pelayannya. Dengan itu, pengguna anda akan dihalakan semula ke lokasi pelayan CDN yang terdekat.

Kadangkala, anda membuat perubahan tetapi kandungan CDN tidak dapat dipamerkan. Jadi, anda tidak akan dapat melihat keputusan yang dijangka. Anda boleh cuba untuk menyahaktifkan cloudflare buat sementara waktu. Untuk menyahaktifkannya, log masuk ke cloudflare kemudian klik nama domain anda dan hala ke bawah kanan anda kemudian klik “Pause Cloudflare on Site” untuk menyahaktifkannya. Dengan memberhentikan CDN, akan dapat membuat kerja Laman WordPress anda seperti yang dijangka. Oleh it, semua perubahan akan dapat dilihat.

4. Mengedit fail yang salah

Kadang-kala, kesilapan yang sangat bodoh menyebabkan masalah yang besar. Anda mungkin membuat perubahan pada fail yang berbeza dan melihat fail yang berbeza. Sebagai contoh apabila anda mengedit fail styles.css tetapi anda melihat fail style.css.

5. Tema salah

Anda menghadapi masalah ini apabila anda bekerja pada satu tema tetapi dengan tidak sengaja menyemak halaman yang dihasilkan daripada tema lain. Sebagai contoh ada tema WordPress yang mempunyai tema anak, anda mengubahsuai tema utama dan bukannya tema anak itu.

6. Perubahan belum simpan

Bagi pereka, pemaju, pengaturcara pun boleh melakukan kesilapan yang kecil. Mereka terlupa untuk menyimpan perubahan dengan mengklik simpan atau kemas kini butang.

7. Kesilapan pengkodan

Satu kesilapan pengekodan kecil seperti koma bertitik (;) ianya tidak dapat disimpan. Ianya menyebabkan anda tidak dapat menlaksanakan mengemas kini halaman anda.

8. Kelewatan penyiaran DNS

Jika anda telah melakukan pemindahkan laman anda ke pelayan baru, ianya mungkin disebabkan oleh DNS yang tidak dijanakan sepenuhnya lagi. Pelayar anda mungkin mengandungi halaman lama daripada pelayan lama anda. Jadi, ia akan menunjukkan kandungan lama. Biasanya, anda perlu menunggu 24 jam untuk semua ISP dijanakan sepenuhnya.

You may also like...