This Site is Experiencing Technical Difficulties

WordPress memperkenalkan ciri perlindungan ralat dalam WordPress 5.2. Ralat “This Site is Experiencing Technical Difficulties” sebenarnya adalah versi yang sama skrin putih kematian. Selepas WordPress 5.2, ini biasanya dilihat dan bukannya bekas Skrin Putih Kematian.

Untuk butiran penuh, WordPress kemudian menghantar pemberitahuan e-mel pada alamat e-mel pentadbir WordPress anda. Mesej e-mel ini mengandungi pautan untuk mengakses backend dan cuba membetulkan ralat. Jika anda tidak mempunyai akses kepada e-mel pentadbir atau tidak boleh mendapatkan e-mel WordPress maka ia menjadi lebih sukar untuk mengetahui apa-apa yang berlaku.

Mengapa This Site is Experiencing Technical Difficulties

Setiap plugin tambahan atau tema yang anda pasang di laman web WordPress anda, kebarangkalian sesuatu yang tidak kena meningkat. Kadang-kadang plugin tertentu bermasalah dengan plugin lain ataupun dengan tema. Ini juga boleh menyebabkan kesukaran teknikal, termasuk skrin putih kematian.

Berikut adalah sebab utama mengapa anda mungkin melihat mesej “The site is experiencing technical difficulties” atau hanya skrin putih biasa:

  • Konflik Plugin – Anda baru mengemaskini plugin dan terdapat masalah dengan versi baru plugin.
  • Konflik Tema – Anda baru mengemaskini tema dan terdapat masalah dengan versi baru tema.
  • Anda memasukkan fungsi baru ke dalam fail “functions.php” tema anda, yang bermasalah dengan kod sedia ada, secara langsung membawa kepada ralat ini.

Betulkan This Site is Experiencing Technical Difficulties

Kami sudah tahu bahawa ralat itu disebabkan oleh tema atau plugin. Oleh itu, kita perlu mengetahui mana tema atau plugin yang rosak dan menyahaktifkannya. Kerana ralat WordPress menutup sistem kami, kami tidak boleh mengakses papan pemuka WordPress kami untuk menyahaktifkannya dari sana.

Menyelesaikan Tema

Anda perlu mengaktifkan tema lalai, seperti “Twenty Twenty-One”. Malangnya, kerana laman web anda menunjukkan ralat, anda perlu melakukan penyelesaian masalah dengan pengurus fail hos web anda, atau menggunakan FTP atau sFTP. Adalah penting untuk memerhatikan bahawa penukaran tema, anda tidak akan kehilangan tetapan tema pilihan anda. Untuk melakukan ini, anda menamakan semula folder tema aktif anda dengan menambah “DISABLE” atau “OFF” pada akhir nama folder. Sebagai contoh, jika anda menggunakan Twenty Twenty dan folder itu “twentytwenty”, anda akan menamakannya “twentytwentyDISABLE” atau “twentytwentyOLD”. Kembali ke hadapan laman web anda dan segar semula.

Matlamatnya adalah untuk melihat sama ada kesilapan itu hilang. Jika tidak, ia bukan isu tema. Pastikan anda menamakan semula folder kembali ke nama asalnya apabila anda selesai.

Menyeleasaikan Plugin

Jika ia bukan tema, jadi mungkin isu plugin. Cara yang sama, tetapi lebih mudah untuk menamakan semula folder plugin kepada “pluginsOFF”. Lawati tapak, dan log masuk. Ini akan mematikan semua plugin. Sebaik sahaja pemalam dimatikan, kembali dan namakan semula folder kembali ke “plugins”. Pergi ke kawasan pentadbir WordPress anda dan aktifkan semula setiap satu, satu persatu, sehingga anda mendapat skrin yang mengatakan “The site is experiencing technical difficulties”. Plugin yang baru anda aktifkan semula tu adalah masalah.

Sebaik sahaja anda menemui masalah itu, anda kemungkinan besar mahu menggulung balik tema atau plugin yang menyebabkannya. Anda boleh melakukan ini beberapa cara.

  • Muat turun fail plugin asal terus dari direktori plugin WordPress, dan gantikan plugin melalui Filemanager hos web anda, atau melalui FTP atau SFTP.
  • Gunakan plugin “WP Rollback” https://wordpress.org/plugins/wp-rollback/ untuk menggulung plugin kembali ke versi sebelumnya.

Jika anda menggunakan “WP Rollback”, ia akan memberi anda beberapa versi untuk dipilih. Ia akan memberitahu anda versi apa yang anda ada. Anda mungkin mahu lambatkan kemaskinian apabila pemaju melakukan keluaran lain plugin atau tema.

Paras Nyah-ralat

Pergi ke pengurus fail CPanel anda atau anda boleh menggunakan klien FTP untuk melayari pengurus fail anda. Cari fail “wp-config.php” dalam pengurus fail. Selepas mencari fail, klik kanan padanya dan klik pada “Edit”.

Bukalah fail “wp-config”, cari

define ( 'WP_DEBUG' , false);

Tukar “false” kepada “true” dan tekan butang Simpan Perubahan di bahagian atas sebelah kanan.

Kemudian pergi ke laman web anda dan muat semula halaman ralat. Sekarang anda akan melihat ralat yang berbeza tetapi kali ini ia akan menunjukkan beberapa butiran lanjut mengenai ralat. Anda mungkin boleh melihat plugin mana yang bermasalah dan mana yang menyebabkan ralat “The site is experiencing technical difficulties” di laman web anda.

Sekarang kembali ke pengurus fail, cari dan buka folder “wp-content”. Kemudian anda akan menemui folder “plugins”. Buka folder “plugins” dan kemudian cari plugin yang menyebabkan ralat, namakannya semula kepada sebarang nama.

Sekarang kembali ke laman web anda dan muat semula laman web. Anda akan melihat bahawa isu ini tidak lagi ada. Dan anda boleh mengakses kawasan pentadbir anda. Kembali ke fail “wp-config.php” dan edit semula dari “true” kepada “false” dan simpan.

Kesimpulan

Versi terdahulu WordPress digunakan untuk memaklumkan kepada kami mengandungi maklum balas mengenai isu ini tetapi versi terkini tiada maklum balas lagi. Seperti yang telah saya katakan dalam artikel ini, menyelesaikan kesukaran ini boleh menjadi agak mudah jika kita mengikuti langkah-langkah yang betul.

You may also like...