Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server

Selepas berhijrah WordPress dari Windows Hosting lama ke WordPress Hosting saya sendiri, saya mula melihat ralat berikut apabila saya cuba memuat naik atau mengimport media ke dalam pustaka media WordPress maka tutorial ini adalah untuk anda. Ia akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membetulkan ralat yang menjengkelkan ini.

Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.

Pada mulanya, saya berfikir bahawa punca masalah mungkin kekurangan keizinan pada pelayan baru. Saya menyambung ke pelayan FTP saya menggunakan FileZilla dan mula menyemak kandungan wp-content/uploads melalui FTP dan saya mendapati bahawa folder bulanan masih hadir.

Selepas itu, saya fikir punca masalah mungkin keizinan fail kerana WordPress tidak dapat menulis ataupun mengedit folder induk, jadi saya menukar keizinan melalui FTP.

Walau bagaimanapun, saya masih tidak dapat memuat naik fail ke pustaka media WordPress dan masih mendapat “Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.” ralat apabila saya cuba memuat naik fail dan juga selepas menggunakan pelayar lain untuk memuat naik fail.

Bagaimana untuk menyelesaikan “Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.”

Sebab utama ralat ini ialah folder wp-content/uploads tidak wujud kerana apabila saya memasang WordPress pada pelayan lama ia secara automatik mengekstrak laluan lama untuk folder muat naik. Laluan lama termasuk akaun pengguna pada pelayan sebelumnya dan apabila saya berhijrah ke pelayan baru, nama pengguna berubah jadi untuk WordPress fail tidak wujud.

Untuk menyelesaikan ralat mudah ini, anda perlu mengubah laluan folder muat naik lama kepada yang baru. Ikuti langkah-langkah ini untuk menyelesaikan masalah:

  1. Log masuk ke panel pentadbir WordPress anda (wp-admin).
  2. Dalam menu kiri pergi ke “tetapan > media”.
  3. Dalam muat naik Kedai dalam medan folder ini, masukkan nilai lalai “wp-content/upload” dan klik Simpan perubahan.
  4. Sekarang anda selesai, pergi dan cuba muat naik fail ke pustaka media semula.

Jika tidak dapat mencari “Store uploads in this folder”?

Jika anda tidak dapat mencari halaman tetapan media anda, anda boleh menyelesaikan masalah dengan menambah kod berikut dalam fail wp-config.php anda:

define( 'UPLOADS', 'wp-content/uploads' );

Dan “Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.” ralat akan diperbaiki.

Masih mendapat “Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.” ralat lagi ?

Jika anda tidak dapat menyelesaikan masalah dan “Unable to Create Directory wp-content/uploads. Is its Parent Directory Writable by the Server.” mesej ralat masih muncul, beritahu saya dan saya akan cuba membantu anda.

You may also like...