WordPress 5.8 widget tak berfungsi

Sejak kemas kini WordPress 5.8, mulalah tampiran baru blok dalam semua Widget. Jika anda melihat perubahan dalam rupa kawasan widget. Dalam sesetengah tapak web, widget tidak akan dipaparkan atau akan dimuatkan dengan perlahan. Di bawah adalah cara untuk menyelesaikan masalah widget selepas naik taraf ke WordPress 5.8.

Mengatasi WordPress 5.8 widget tak berfungsi

1.  Tukar kepada tema WordPress lalai

Penyelesaian muktamad untuk masalah ini ialah beralih kepada tema WordPress lalai dan semak sama ada anda masih mengalami masalah tersebut. Jika tiada masalah dengan kawasan widget baharu selepas penukaran tema, maka tema anda adalah punca masalah.

Jika masalah bukan dengan tema. Kemudian nyahaktifkan semua plugin. aktifkan setiap plugin satu demi satu dan semak sama ada masalah itu telah diselesaikan.

2. Plugin Widget Klasik

Penyelesaian sementara adalah anda menggunakan plugin widget klasik, sehingga anda membiasakan diri dengan widget blok baharu.

Tambahan WordPress 5.8 widget tak berfungsi

Apabila cuba mengedit widget yang menggunakan kotak widget “Custom HTML”, saya mendapat amaran “Potentially unsafe Operation”, dan ia tidak membenarkan saya mengklik kotak semak untuk meneruskan. Tiada masalah sebelum fungsi WordPress 5.8 Widget “Block Editor” baharu. Entah bagaimana fungsi ini bercanggah dengan pengesanan WordFence.

Daripada Papan Pemuka Wordfence, klik pada “Manage WAF”. Kemudian anda akan melihat “Basic Firewall Options > Web Application Firewall Status”. Tukar pilihan kepada “Learning Mode”. Sekarang lakukan tindakan seperti pemuatan halaman atau pengeditan yang menyebabkan isu. Ini akan membantu Wordfence mengetahui bahawa tindakan ini adalah perkara biasa dan ia akan membolehkannya pada masa hadapan. Selepas anda selesai melakukan tindakan, tukar WAF daripada Mod Pembelajaran kembali kepada’Didayakan dan Melindungi’. Sekarang selepas tindakan ini, ia akan berfungsi dengan betul.

You may also like...