WordPress Parse error syntax error

Sekiranya anda pernah mengemas kini plugin atau tema ke laman web WordPress anda, kemungkinan anda menghadapi masalah melihat ralat sintaks ralat parse yang tidak dijangka berakhir dalam mesej WordPress. Ini adalah kesalahan biasa kerana hanya memerlukan satu watak untuk menyebabkannya.

Kesalahan berikut tiba-tiba muncul?

  • parse error: syntax error, unexpected t_string wordpress,
  • parse error syntax error unexpected end of file in wordpress,
  • parse error: syntax error, unexpected t_function wordpress,
  • parse error syntax error unexpected text t_string wordpress,
  • parse error syntax error unexpected if t_if wordpress,
  • wordpress parse error syntax error unexpected expecting or ‘;’

Oleh kerana ralat parse mengunci anda dari kawasan pentadbir laman web anda, dan tidak ada yang dapat dilakukan. Nasib baik, mesej ralat menunjukkan bahagian kod mana yang menyebabkan masalah yang menjadikannya lebih mudah untuk diperbaiki. Oleh itu, artikel ini akan menunjukkan cara untuk memperbaiki ralat sintaks dan memulihkan fungsi laman web anda tanpa perlu log masuk melalui wp-admin.

Memperbaiki WordPress Parse Error Syntax Error

Terdapat satu cara untuk mencari ralat penguraian jika tidak muncul atau anda tidak pasti dari mana asalnya. Berikut adalah kedua kaedah.

Langkahnya a adalah mengaktifkan log ralat WordPress. Pergi ke fail “wp-config” anda menggunakan FTP atau cPanel. Cari sebaris kod yang kelihatan seperti ini:

define( 'WP_DEBUG', false );

Tukarkan false ke true.

define( 'WP_DEBUG', true );

Muatkan laman web. Ini akan menunjukkan ralat dan anda kini mempunyai maknanya untuk memulakan penyelesaian masalah.

Punca WordPress Parse Error Syntax Error?

Punca ralat anda akan berbeza dengan yang ditunjukkan di bawah, tetapi setiap bahagian kesalahan berkongsi bahagian yang serupa apabila dipecahkan:

Parse error: syntax error, unexpected '?' in /home/public_html/wp-content/themes/oceanwp/inc/third/class-gutenberg.php on line 313

Ini memberitahu bahawa terdapat ralat sintaks di laman web anda. Sintaks adalah “susunan kata dan frasa untuk membuat ayat yang terbentuk dengan baik dalam bahasa.”

Apabila ralat parse atau ralat sintaks berlaku, ini bermaksud sesuatu tidak berlaku mengikut urutan yang sepatutnya, dan di situlah kita memasuki bahagian kedua ralat ini.

Bahagian kedua dari kesalahan parse akan mengatakan perkara seperti “unexpected $end,” “unexpected ‘.’,” dll. Ini memberitahu anda dengan tepat apa masalahnya. “Unexpected $end” bermaksud anda tidak menutup sesuatu dengan betul. Mungkin anda terlupa menambahkan tanda kurung atau terlupa menutup tanda kurung.

Sekiranya anda mendapat sesuatu seperti “unexpected ‘?’,” Ini bermakna anda telah menambahkan sesuatu yang tidak sepatutnya.

Bahagian ralat seterusnya memberitahu anda dengan tepat di mana masalahnya berada. Sekiranya anda tidak pernah mengakses fail laman web anda di luar Editor di kawasan pentadbir WordPress, anda mungkin akan sesat ketika ini.

Pastikan anda mencatat bahagian ini kerana ianya memberitahu anda lokasi fail yang tepat dan di mana masalahnya.

Sukar untuk dilihat ketika anda hanya mengedit fail di Editor WordPress atau editor teks umum, tetapi semua baris dalam fail anda bernombor. Itulah kesudahan kesilapan ini. Ini memberitahu anda garis tepat ralat yang berlaku, yang menyelamatkan anda dari tidak perlu melalui setiap kod sendiri.

Akses Fail Laman web anda melalui FTP atau CPanel

Apabila anda tidak boleh mengedit fail anda melalui Editor WordPress, pertaruhan terbaik anda ialah menggunakan FTP. FTP memberi anda akses kepada fail tapak anda melalui pelayan FTP. Ia serupa dengan cara anda mengakses fail tapak anda melalui hos anda.

Saya akan merujuk ralat sebelumnya sebagai contoh. Bahagian terakhir laluan fail memberitahu anda fail mana yang mengandungi ralat. Ini adalah “class-gutenberg.php” dalam contoh yang saya berikan di atas.

Seterusnya laluan fail memberitahu anda dengan tepat di mana fail itu berada. Jika anda pergi ke kata-kata terakhir dalam contoh di atas, anda boleh melihat fail “class-gutenberg.php” terletak dalam folder tema “Oceanwp”, yang terletak dalam folder Tema utama, yang terletak dalam folder “wp-content”, yang terletak di bawah “inc” kemudian direktori “third”.

Direktori utama ialah public_html untuk kebanyakan tapak, jadi buka yang pertama dalam FileZilla. Gunakan ralat anda sendiri untuk mencari fail yang mengandungi ralat.

Klik fail tu bila anda menemuinya kemudian memuat turunnya ke komputer anda.

Cara paling mudah untuk membuka fail PHP ialah membukanya menggunakan editor teks pada komputer anda. Jika anda menghadapi masalah mencari baris tepat yang dirujuk oleh ralat itu, muat turun editor teks yang khas untuk pengaturcara dan buka fail di dalamnya. Pergi ke baris 313 seperti dalam contoh yang saya berikan di atas. Kemudian buangkan “?”. Simpan fail dan muat naik semula.

Kesimpulan

The parse error syntax error unexpected end in WordPress is a common error for anyone handling code. It’s not difficult to fix, but it can sometimes take time to track it down. The steps are simple:

Ralat sintaks “parse error syntax error unexpected end” dalam WordPress adalah ralat biasa bagi sesiapa sahaja. Ia tidak sukar untuk diperbaiki, tetapi kadangkala memerlukan masa untuk menjejakinya. Langkah-langkahnya mudah:

  • Jika anda telah menambahkan kod, mula dari sana.
  • Jika anda telah memasang plugin atau tema, nyahaktifkannya.
  • Apabila anda tidak menemui masalah, gantikan fail yang disyaki.
  • Apabila semuanya gagal, pulihkan sandaran.

Mengikuti beberapa langkah yang di atas dapat menyelesaian masalah ini dan ianya akan membantu memastikan tapak anda berjalan lancar secepat mungkin. Jika anda mengalami sebarang isu lain dengan tapak WordPress anda atau hanya mahu menyemak konfigurasi anda, kami ingin membantu!

You may also like...