Your PHP Installation Appears to Be Missing the MySQL Extension Which Is Required by WordPress

WordPress adalah platform yang sangat kuat dan boleh dipercayai untuk menguruskan laman web anda. Tetapi salah satu kesilapan yang paling biasa ialah “Your PHP Installation Appears to Be Missing the MySQL Extension Which Is Required by WordPress.”

Secara amnya, kesilapan ini bermakna sesuatu yang tidak kena dengan kod di laman web anda dan sesuatu yang menghalang WordPress daripada dapat menyambung ke pangkalan data MySQLnya. Dan ini berlaku apabila kod PHP laman web anda tidak serasi dengan versi PHP laman web yang berjalan.

Apa punca “Your PHP Installation Appears to Be Missing the MySQL Extension Which Is Required by WordPress”?

Ini bermakna pemasangan PHP pada pelayan anda tidak mempunyai sambungan MySQL yang diperlukan untuk menyambung WordPress ke pangkalan data MySQL anda. Sokongan ini telah usang dalam versi PHP 7.0 dan ke atas. Khususnya, masalah ini bermakna PHP pada pelayan anda tidak mempunyai sambungan yang diperlukan untuk menyambungkan laman WordPress anda ke pangkalan data MySQLnya.

Terdapat tiga sebab utama mengapa ini mungkin berlaku:

  • WordPress anda sudah ketinggalan zaman
  • Anda menggunakan versi PHP 5.6 atau yang lebih rendah
  • Sambungan MySQL tidak dipasang atau tidak dinyahaktifkan

Cara Membaiki “Your PHP Installation Appears to Be Missing the MySQL Extension Which Is Required by WordPress”

Sekarang anda tahu apa yang sedang berlaku, anda mungkin mahu menghubungi pembekal hosting anda untuk membantu untuk membetulkan isu tersebut. Kaedah yang perlu anda gunakan untuk menetapkan “Your PHP Installation Appears to Be Missing the MySQL Extension Which Is Required by WordPress” seperti di bawah.

  • Versi PHP yang diguna
  • Kemas kini dasar WordPress
  • Semak sama ada Sambungan MySQL Dipasang

Versi PHP yang diguna

Jika versi PHP anda adalah daripada versi “7”, itu biasanya bermakna bahawa anda perlu mengemas kini WordPress anda kepada yang terbaru. Walau bagaimanapun, jika anda masih menggunakan versi PHP 5.3, anda mungkin perlu memuat turun versi WordPress yang lebih lama sebagai contoh versi WordPress 3.6 dan memuat naiknya ke laman folder anda.

Sila ambil perhatian, kami amat mengesyorkan menggunakan versi terkini PHP. Jika anda menggunakan hosting wordpress yang diuruskan oleh kami, kami tidak menyokong versi di bawah PHP 7.3. Versi yang lebih tua ini adalah lebih perlahan dan mereka tidak lagi menerima kemas kini keselamatan, yang mempunyai risiko keselamatan ke atas laman web anda.

Kemas kini dasar WordPress

Beberapa isu boleh menyebabkan kesilapan WordPress hilang sambungan mysql. Anda boleh menyelesaikan dengan menjalankan kemas kini dalam WordPress anda.

Untuk mengemaskini WordPress:

  1. Log masuk ke halaman wp-admin laman web anda.
  2. Klik pautan Kemas Kini di penjuru atas kiri. Halaman memaparkan pengemaskinian.
  3. Klik butang Kemas Kini Sekarang.

Jika pemasangan anda dikemas kini, WordPress menawarkan pilihan untuk memasang semula versi semasa.

Semak sama ada Sambungan MySQL Dipasang

Jika anda menggunakan cPanel atau Plesk, anda boleh menggunakan alat Pengurus Fail cPanel atau Plesk. Sebaik sahaja anda telah menyambung ke pelayan anda, cipta fail baru yang dipanggil phpinfo.php dalam direktori laman WordPress anda. Kemudian, edit fail dan tambahkan kod berikut:

<?php
phpinfo();
?>

Sebaik sahaja anda menyimpan fail (dan memuat naik fail phpinfo.php yang disimpan jika diperlukan), navigasi ke domain.com/phpinfo.php, pastikan anda menggantikan domain.com dengan nama domain sebenar anda. Cari seksyen yang dinamakan sama ada mysql atau mysqli.

Jika sambungan MySQL dipasang, anda perlu melihat nombor versi bersebelahan versi Client API library. Jika anda tidak dapat mencari maklumat ini, ini bermakna sambungan MySQL tidak dipasang. Penyelesaian terbaik biasanya untuk menghubungi hos tuan rumah anda dan meminta mereka untuk memasangnya untuk anda.

You may also like...